Kai kalbame apie ekologinę bitininkystę, daugelis galvoja tik apie galutinį produktą - medų. Tačiau tikrasis ekologinės bitininkystės grožis slypi detalėse.
Medinių avilių nauda bitėms
Ekologinės bitininkystės esmė ne tik medaus ir kitų bičių produktų gamyba, bet ir bitėms užtikrinamos natūralios gyvenimo sąlygos. Bitės laikomos mediniuose aviliuose, kurie yra ilgaamžiai ir gamtai draugiškesni, lyginant su rinkoje paplitusiais polistiroliniais.
Medinis avilys savo sandara artimesnis medžio drevei, kuriose anksčiau gyveno bitės. Mediniai aviliai garantuoja natūralią ventiliaciją, išvengiama sąlyčio su plastiku, kadangi visos avilio dalys yra medinės. Avilių išorė dažoma vandens pagrindo dažais.
Biologinės įvairovės puoselėjimas ekologinėje bitininkystėje
Ekologinė bitininkystė žymiai daugiau nei tik medaus gamyba ar bičių priežiūra. Tai darbo metodas, susijęs su gamtos puoselėjimu, biologinės įvairovės išsaugojimu ir natūralių ekosistemų palaikymu. Yra kelios gerosios praktikos, kurios padeda bitininkams puoselėti natūralios įvairovės gausą.
Bityne skatiname gamtinę įvairovę, sėjame nektaringus augalus, kuriuos lanko kamanės, drugiai ir laukinės bitės. Nenaikiname skruzdėlynų. Skruzdėlynai yra bitininkystės sąjungininkai, kurie padeda išlaikyti biologinę įvairovę.
Ekologinės bitininkystės esmę papildo ir bičių paruošimas žiemojimui. Rudenį bitės gydomos tik ekologiškais vaistais. Aviliuose paliekama pakankamai medaus ir bičių duonos atsargų žiemai. Bičių motinoms nėra kerpami sparnai (tai kituose bitynuose taikoma praktika, taip išvengiama šeimos spietimo, nes motina negali skristi), ir jos nėra kitaip žalojamos, kas leidžia joms išgyventi net iki 5 metų.
Bitėms naudingi žydintys augalai
Ekologinė bitininkystė subalansuotas ir darnus procesas, siekiant užtikrinti bitėms lengvą prieigą prie nektaro šaltinių. Atsižvelgiant į tai, aviliai laikomi grupėmis, arti žydinčių augalų. Todėl joms nereikia skristi ilgų atstumų, kad rastų maisto.
Bitėms ir kitiems vabzdžiams apdulkintojams naudingi šie medingi augalai, kuriuos gali pasisodinti savo kieme ar sodyboje:
- Įvairūs vaismedžiai ir vaiskrūmiai
- Krokai
- Vaistinės agurklės
- Mėtos ir melisos
- Šalavijas
- Raudonėlis
- Katžolė
- Čiobreliai
- Rugiagėlė
- Viržiai
- Levandos
- Gvazdikai
- Verbenos
- Nasturtės
- Jurginai
- Medetkos
- Bazilikai
- Ežiuolė
- Vaistinis isopas
- Kmynai
- Dobilai
- Barkūnai
- Liucernos
- Facelijos
Vanduo gyvybiškai svarbus visiems organizmams, įskaitant bitėms. Šalia mūsų bityno, maždaug 300-800 m atstumu nuo avilių, yra natūralus vandens šaltinis - upelis. Tai sumažina bičių energijos sąnaudas, kurios būtų eikvojamos skrydžiui ieškant vandens.
Medaus derliaus išėmimo procesas
Medaus derliaus išėmimas itin svarbus etapas ekologinėje bitininkystėje. Medus iš avilio išimamas tik tada, kai jis subrendęs ir koriai pilnai užakiuoti (t. y. užklijuoti vašku). Pilnas korio užakiavimas t. y. padengimas vašku, garantuoja, kad medus yra tinkamos drėgmės, kas vėliau apsaugo nuo rūgimo.
Per didelis vandens kiekis meduje skatina rūgimo procesus. O jeigu medus yra koryje tinkamai subrendęs, iš jo bitės išgarino perteklinę drėgmę, tai lemia medaus kokybę ir ilgą galiojimo laiką.
Dieną prieš medaus išėmimą, ant medaus korpusų avilyje dedami specialūs išleistukai, su išėjimu bitėms. Jie naudojami tam, kad bitės nusileistų į žemiau avilyje esantį į lizdą, kuris dažniausiai būna apatiniuose avilio aukštuose. Taikant šią technologiją, kuri reikalauja nemažai bitininko fizinių pastangų, bičių medaus korpusuose lieka minimaliai. Todėl jos nepatenka į medaus sukimo patalpas, tiesiog turime avilio korpusus su medaus koriais ant kurių nėra likusių bičių.
Nuimdami medaus derlių išvengiame dūminės naudojimo ir medus nepritraukia dūmų kvapo. Tradicinėje bitininkystėje dūminė naudojama kaip atbaidymo būdas, kai bitės užuodusios dūmus galvoja, kad kilo gaisras, todėl bėga į kitą saugesnę vietą avilyje.
Medus yra pakankamai trapus produktas, kuris iš aplinkos į save sutraukia įvairius kvapus, todėl dūminės naudojimas palieka dūmų kvapą išsuktame meduje, kas užgožia natūralų gėlišką produkto aromatą. Aprašytas medaus derliaus nuėmimo procesas (su išleistukais) užtrunka ilgiau, bet jis garantuoja, kad medus bus subrendęs ir kokybiškas, taip pat nekentės mažai bičių.
Profesionali bitininkystės įranga
Surinkus medaus korpusus iš avilių - darbas persikelia į gamybines patalpas bityno viduje. Bityne turime visą reikalingą įrangą medui išsukti: vaško atakiavimo stakles, elektrinį medsukį, medaus filtravimo centrifugą, pilstymo į stiklainius įrangą. Įranga pirkta nauja ir yra pagaminta iš maistinio nerūdijančio plieno.
Nerūdijantis plienas atsparus korozijai ir oksidacijai, todėl jis ilgą laiką išlaiko savo kokybę ir higieną. Tai svarbu, nes medaus išsukimo įranga turi būti ne tik patvari, bet ir lengvai valoma, kad būtų išvengtų bakterijų ar kitų nešvarumų kaupimosi. Prieš naudojimą ir po medaus išsukimo visa įranga plaunama karštais garais, papildomai nenaudojant cheminių ploviklių.
Įranga naudojama tik medaus apdorojimui, todėl nėra sąlyčio su kitais maisto ar ne maisto produktais. Į bityno gamybines patalpas nepriimame lankytojų, nevedame ekskursijų ar pan., dirbame tik patys, į jas gali patekti tik kontroliuojančių įstaigų inspektoriai.
Medus fasuojamas tik į naujus stiklainius. Medus laikomas stiklainyje išlaiko savo natūralų skonį ir aromatą be jokio priedų ar pakeitimų. Stiklas yra nepralaidus šviesai, todėl jis apsaugo medų nuo ultravioletinių spindulių. Šviesa gali pakenkti medaus kokybei, o stiklainiai ją efektyviai apsaugo.
Visi šie ekologinės bitininkystės aspektai sieja medaus gamybą su natūralumo ir biologinės įvairovės išsaugojimu. Taip garantuojama aukštos kokybės medaus gamyba, palaikomos sveikos bičių šeimos, bet ir skatinamas naminių bičių šeimų buvimas natūralioje gamtoje.
2 komentarai (-ų)
Laba diena, patvirtinu, kad pas mus produktas yra tik medus. Nieko daugiau. Kokį išsukome iš korių, tokį, supylėme į stiklainius (tik vašką išfiltruojame). Medaus nemaišome, nekaitiname ir nepasterizuojame
Sveiki, džiaugiuosi, kad esate 🌿
Sakykite, ar Jūsų medus yra visiškai be jokių priedų – 100 proc. tik medus? 🌿
Ar medus yra grynas, gyvas (RAW), ar jis tikrai nėra kaitinamas, ar jis tikrai nėra pasterizuojamas? 🌿
Dėkoju 🌿